Pieczony kalafior - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Pieczony kalafior

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 17 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 2 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 2 Duże główki kalafiora

  • 7 cl Oliwa z oliwek

  • 2 Cytryny

  • 2 goździk Drobno posiekany czosnek

  • 1 łyżeczka Miód

  • 2 łyżeczka Sól

  • 60 g Orzechy włoskie

  • 1 łyżeczka Chili w proszku

  • 15 g Posiekana świeża pietruszka

  • Cytryna (opcjonalnie)

Akcesoria

  • Grill
    Grill

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Usuń liście z kalafiora. Odetnij łodygę w taki sposób, aby utworzyła płaską podstawę kalafiora, dzięki czemu będzie można go postawić na desce do krojenia. Weź długi, ostry nóż i pokrój kalafiora na plasterki o grubości około 2 cm. Do urządzenia włóż standardową tacę, umieść na niej połowę kalafiorowych steków, wybierz program GOTOWANIE NA PARZE i gotuj przez 15 minut. Po zakończeniu programu weź resztę kalafiorowych steków i powtórz kroki.

  • Grill

Etap 2 /5

W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, skórkę i sok z 2 cytryn, czosnek i miód. Posmaruj jedną stronę każdego kalafiorowego steku oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a następnie dopraw solą. Włóż tacę grillową do urządzenia i umieść na niej połowę steków. Drugą stronę steków posmaruj sosem i dopraw solą.

Etap 3 /5

Ustaw program PIECZENIE BEZTŁUSZCZOWE i piecz przez 16 minut w temperaturze 180°C. Obróć w połowie pieczenia. Po upieczeniu weź drugą porcję i powtórz kroki.

Etap 4 /5

Wrzuć orzechy na gorącą patelnię i praż przez około 5 minut, często mieszając.

Etap 5 /5

Po upieczeniu posyp kalafiorowe steki chili, posiekaną świeżą pietruszką i orzechami. Podawaj z kawałkiem cytryny.